Trwa ładowanie...
d2o672k
11-11-2013 12:56

Sałatka z awokado i olejem arganowym

Przepis
4.5
(4 głosy)
Oceń:
d2o672k
Składniki
  • 1 awokado
    • 2 garście rukoli
    • 3-4 liście sałaty karbowanej, czerwonej
    • 30 g parmezanu
    • 2 łyżki oleju arganowego tłoczonego na zimno
    • 20 g pestek dyni
    • 1 łyżka miodu
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól, pieprz
Przepis

Awokado myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie obie połówki owocu obieramy i kroimy na cienkie paski.

Na patelnię wkładamy 1 łyżkę miodu oraz sok z 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego syropu wkładamy kawałki awokado i podgrzewamy około 5-8 minut, na wolnym ogniu aż owoc zmięknie i nabierze lekko kwaskowato-słodkiego smaku.

Sałaty myjemy i osuszamy. Układamy dekoracyjnie na półmisku.

Na suchej patelni prażymy pestki dyni aż nabiorą aromatu i brązowego koloru.

Parmezan ścieramy na tarce do sera na bardzo cienkie plastry.

Na sałatach układamy kawałki awokado i parmezan. Posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Całość polewamy 2 łyżkami oleju arganowego.

Zapraszam na http://www.kulinarny-blog.pl/salatka-z-awokado-parmezanem-i-olejem-arganowym/

Przepis dodał użytkownik Kulinarnie_N

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2o672k
d2o672k
d2o672k
Więcej tematów
d2o672k