Trwa ładowanie...
d18xanx
06-11-2019 14:16

Pierogi z gęsi z nutą pomarańczy i rozmarynu

Przepis

Pierogi w takim wydaniu to świetna propozycja na świąteczny obiad. Farsz z gęsi, podkręcony delikatną nutą pomarańczy i rozmarynu podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

d18xanx
4.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

FARSZ

  • 250 g konfitowanej lub pieczonej gęsi
  • 1 skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • 8 szt listków rozmarynu

CIASTO NA PIEROGI

  • 300 g mąki
  • 170 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól
  • 2 łyżki oleju do gotowania
  • tłuszcz - najlepiej gęsi, do smażenia
Przepis

Ze skórki pomarańczy ściąć białą warstwę, cienko pokroić w paseczki a następnie w kawałki długości około 1 cm. W garnku rozpuścić cukier z 2 łyżkami wody, dodać skórkę i gotować około 10 minut. Wlać likier pomarańczowy i gotować, aż płyn odparuje.

Mięso gęsi drobno pokroić. Rozmaryn posiekać. Do posiekanej gęsi dodać rozmaryn oraz skórkę pomarańczową do smaku.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z olejem i gotować około 4-5 minut.

Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.

Pierogi z gęsi z nutą pomarańczy i rozmarynu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18xanx
d18xanx
d18xanx
d18xanx
Więcej tematów
d18xanx