Trwa ładowanie...
d1eup74
29-10-2013 15:18

Miniserniczki cappuccino

Przepis
4.4
(23 głosy)
Oceń:
d1eup74
Składniki
  • Składniki na 12 sztuk:
  • 80 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki likieru kawowego
    • Ponadto do dekoracji:
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% + 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do oprószenia
  • czekoladowe ziarenka kawowe
Przepis

Ciastka pokruszyć do otrzymania masy o konsystencji piasku (blenderem lub przy pomocy wałka).
Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Na dno papierków nasypać pokruszonych ciastek, rozdzielając równo pomiędzy wszystkie papilotki.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, mieszając, do rozpuszczenia kawy. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić zmielony twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, oba cukry, mąkę pszenną, likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników (nie dłużej) i uzyskania gładkiej serowej masy.
Masę serową przelać do papilotek, do 4/5 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 35 - 40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ozdobić serniczki. Oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.
Przechowywać w lodówce.

Przepis poleca Dorota Świątkowska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eup74
d1eup74
d1eup74
Więcej tematów
d1eup74