Trwa ładowanie...
d3f8zgj
22-10-2013 16:37

Sałata z wątróbkami drobiowymi z karmelizowanym jabłkiem i rozmarynem

Przepis
4.9
(7 głosów)
Oceń:
d3f8zgj
Składniki
  • mix sałat FIT&EASY FAMILY - 1 opakowanie
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 1 jabłko
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • garść wiśni bez pestek
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • mąka do panierowania
  • sól
  • pieprz
    • Rozmarynowy sos salsa verde:
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • sól,
  • pieprz
Przepis

Wątróbki umyj, oczyść i zapanieruj w mące. Smaż po 2 minuty z każdej strony, przy przełożeniu połóż na oleju gałązkę świeżego rozmarynu. Pod koniec smażenia posól i popieprz. Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj cukier, zmniejsz ogień na minimalny, po czym ułóż na niej ósemki jabłka. Smaż do momentu, kiedy staną się miękkie i złote. Po ostudzeniu oba składniki (bez rozmarynu) ułóż na mieszance sałat. Dodaj pokrojone na pół wiśnie oraz posiekaną w piórka cebulę.
Do tej sałaty proponuję charakterny sos rozmarynowy salsa verde.

W oliwie z oliwek wymieszaj posiekany czosnek i rozmaryn. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zblenduj. Możesz dokwasić octem lub sokiem z cytryny i ewentualnie skontrować słodyczą (miód, cukier, syrop z agawy lub klonowy).

Nietypowe połączenie podrobów z sałatą. Sam sos, który proponuję, również jest nieco inny. Całość jednak bardzo charakterna i wszystko ze sobą współgra.

Przepis poleca JanKuroń

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f8zgj
d3f8zgj
d3f8zgj
Więcej tematów
d3f8zgj