22-10-2013 16:37
Sałata z wątróbkami drobiowymi z karmelizowanym jabłkiem i rozmarynem
Przepis
4.9
(7 głosów)
Oceń:
Składniki
- mix sałat FIT&EASY FAMILY - 1 opakowanie
- 200 g wątróbek drobiowych
- 1 jabłko
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/2 cebuli cukrowej
- garść wiśni bez pestek
- łyżka masła
- łyżka cukru
- mąka do panierowania
- sól
- pieprz
- Rozmarynowy sos salsa verde:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- gałązka świeżego rozmarynu
- ząbek czosnku
- sól,
- pieprz
Przepis
Wątróbki umyj, oczyść i zapanieruj w mące. Smaż po 2 minuty z każdej strony, przy przełożeniu połóż na oleju gałązkę świeżego rozmarynu. Pod koniec smażenia posól i popieprz. Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj cukier, zmniejsz ogień na minimalny, po czym ułóż na niej ósemki jabłka. Smaż do momentu, kiedy staną się miękkie i złote. Po ostudzeniu oba składniki (bez rozmarynu) ułóż na mieszance sałat. Dodaj pokrojone na pół wiśnie oraz posiekaną w piórka cebulę.
Do tej sałaty proponuję charakterny sos rozmarynowy salsa verde.
W oliwie z oliwek wymieszaj posiekany czosnek i rozmaryn. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość zblenduj. Możesz dokwasić octem lub sokiem z cytryny i ewentualnie skontrować słodyczą (miód, cukier, syrop z agawy lub klonowy).
Nietypowe połączenie podrobów z sałatą. Sam sos, który proponuję, również jest nieco inny. Całość jednak bardzo charakterna i wszystko ze sobą współgra.
Przepis poleca JanKuroń
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.