Trwa ładowanie...
d7ehl2v
15-10-2013 16:25

Chleb mieszany na zakwasie

Przepis
4.6
(9 głosów)
Oceń:
d7ehl2v
Składniki
  • zaczyn 160g:
    • 30g zakwasu (użyłam żytni, uaktywniony dzień wcześniej)
  • 50-60g letniej wody
  • 80g mąki pszennej 550 lub 650
      • ciasto właściwe:
    • 160g zaczynu
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 400g mąki orkiszowej
  • 350g letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • garść słonecznika
Przepis

Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej do przefermentowania na 8-12 godzin. Zaczyn powinien mieć konsystencję dość gęstego ciasta, które lekko przyrośnie, a potem opadnie.

Składniki ciasta właściwego wymieszałam w misce i pozostawiłam na 20 minut. Następnie dodałam zaczyn oraz sól. Wyrabiałam ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Włożyłam do miski wysmarowanej olejem, pozostawiłam do wyrośnięcia przykryte w temperaturze pokojowej na ok 3 h. Po jednej godzinie wyjęłam ciasto z miski, żeby usunąć nadmiar gazów. Odłożyłam do miski.

Po wyrośnięciu przełożyłam ciasto do namoczonego garnka glinianego wyłożonego płatkami owsianymi (ładnie odklei się upieczony chlebek od formy). Garnek gliniany można zastąpić zwykłą formą prostokątną - keksówką. Zostawiłam w temp. pokojowej na 4h do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości), dodatkowo przykryłam folią spożywczą.

Po upływie tego czasu przykryłam pokrywką garnka glinianego i włożyłam do zimnego piekarnika. Piekłam w 180 st.C przez 40 minut, po czym ściągnęłam pokrywkę glinianki, posmarowałam wodą wierzch chleba i piekłam jeszcze otwarty przez 15 minut. Skórka chleba będzie chrupiąca.

Przepis dodał użytkownik Montusia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7ehl2v
d7ehl2v
d7ehl2v
Więcej tematów
d7ehl2v