Trwa ładowanie...
dza7uos
15-10-2013 16:07

Torcik cappuccino

Przepis
4.1
(33 głosy)
Oceń:
dza7uos
Składniki
  • Ciasto
  • 8 jaj wiejskich dużych
  • 8 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cappuccino w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 3/4 l kremówki (30-36%)
  • 1/4 l kwaśnej śmietany/ jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka cytrynowa/pomarańczowa
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • do smaku cukier waniliowy
  • do smaku kawa do nasączania
  • Polewa
  • 1 tabliczka czekolady
  • 150 ml kremówki
Przepis

Krok 1
Ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cały czas miksując na najwolniejszych obrotach, a następnie wodę i olej. Mąki z proszkiem i cappuccino mieszamy i przesiewając dodajemy do ubitych jaj. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na dwie duże blachy (takie jak od wyposażenia piekarnika). Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni (sam dół, pod koniec zmieniając na termoobieg). Po przestudzeniu powstałe blaty ciasta kroimy na 2 równe części - tak aby otrzymać finalnie 4 płaty ciasta.
Krok 2
Masa: przygotowujemy napar z kawy - ok. 200-350 ml (w zależności jak bardzo lubicie wilgotne ciasta). Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy przestudzoną, delikatnie tężejącą galaretkę i miksujemy. Gdyby masa okazała się mało słodka, możemy dodać cukru waniliowego.
Masę dzielimy na 3 części. Każdy blat ciasta nasączamy najpierw delikatnie kawą, a następnie wykładamy porcję masy. I tak na kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy polewę.
Krok 3
Gorącą kremówkę zalewamy połamaną czekoladą i dokładnie mieszamy.

Przepis poleca kuchnia Marlenity

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dza7uos
dza7uos
dza7uos
Więcej tematów
dza7uos