Torcik cappuccino
- Ciasto
- 8 jaj wiejskich dużych
- 8 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cappuccino w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa
- 3/4 l kremówki (30-36%)
- 1/4 l kwaśnej śmietany/ jogurtu naturalnego
- 1 galaretka cytrynowa/pomarańczowa
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- do smaku cukier waniliowy
- do smaku kawa do nasączania
- Polewa
- 1 tabliczka czekolady
- 150 ml kremówki
Krok 1
Ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cały czas miksując na najwolniejszych obrotach, a następnie wodę i olej. Mąki z proszkiem i cappuccino mieszamy i przesiewając dodajemy do ubitych jaj. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na dwie duże blachy (takie jak od wyposażenia piekarnika). Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni (sam dół, pod koniec zmieniając na termoobieg). Po przestudzeniu powstałe blaty ciasta kroimy na 2 równe części - tak aby otrzymać finalnie 4 płaty ciasta.
Krok 2
Masa: przygotowujemy napar z kawy - ok. 200-350 ml (w zależności jak bardzo lubicie wilgotne ciasta). Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy przestudzoną, delikatnie tężejącą galaretkę i miksujemy. Gdyby masa okazała się mało słodka, możemy dodać cukru waniliowego.
Masę dzielimy na 3 części. Każdy blat ciasta nasączamy najpierw delikatnie kawą, a następnie wykładamy porcję masy. I tak na kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy polewę.
Krok 3
Gorącą kremówkę zalewamy połamaną czekoladą i dokładnie mieszamy.
Przepis poleca kuchnia Marlenity
Podziel się opinią
Komentarze