Trwa ładowanie...
d3tl3ge
10-10-2013 16:28

Cytrynowe trufelki z białej czekolady

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3tl3ge
Składniki
  • Składniki na 25 sztuk:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • Do dekoracji
  • 150 g dowolnej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej lub cukru pudru
Przepis

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Cytryny sparzyć, otrzeć z nich skórkę, z jednej wycisnąć sok. Serek mascarpone, mleko w proszku i roztopioną czekoladę zmiksować na puszystą, jednolitą masę. Powoli dolewać sok z cytryny, a potem skórkę z cytryn, cały czas miksując. Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, po czym chłodzić przez 2-3 godziny w lodówce. Kiedy zgęstnieje, formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na talerzyku. Ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc. Trufle obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej lub w cukrze pudrze. Warto je 10 minut wcześniej włożyć do zamrażarki, aby czekolada łatwiej na nich zastygała. Przechowywać w lodówce.


"Jedne z moich ulubionych. Nie za słodkie, z orzeźwiającą nutą cytryny. Mają konsystencję kremowego musu".

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje desery i wypieki" .
Autorem zdjęcia do przepisu jest Dorota Świątkowska.

Przepis poleca Dorota Świątkowska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tl3ge
d3tl3ge
d3tl3ge
Więcej tematów
d3tl3ge