Trwa ładowanie...
d2pg9jv
10-10-2013 16:12

Babeczki motylki

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d2pg9jv
Składniki
  • Składniki na 12 babeczek
  • Ciasto:
  • 165 g mąki pszennej
  • 160 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • Ponadto:
  • niepełna szklanka dżemu malinowego
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier puder do oprószenia
Przepis

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać przez sito do naczynia, odstawić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek. Mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 20 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z formy, ostudzić na kratce. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Wystudzone babeczki przełożyć na kuchenną deskę. Nożem z piłką odciąć im "czapeczki" i przekroić je na pół - to będą skrzydełka motylków. Każdą babeczkę posmarować łyżkę dżemu malinowego, ozdobić bitą śmietaną i włożyć w nią "skrzydełka". Oprószyć cukrem pudrem.


"Klasyczne babeczki z nutą cytrynową, tym razem w postaci motylków z dżemem malinowym i bitą śmietaną. Uwielbiane przez dzieci ze względu na smak i wygląd. Cieszą oczy, a poza tym są łatwe do wykonania".

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje desery i wypieki" .
Autorem zdjęcia do przepisu jest Dorota Świątkowska.

Przepis poleca Dorota Świątkowska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pg9jv
d2pg9jv
d2pg9jv
Więcej tematów
d2pg9jv