Babeczki motylki
- Składniki na 12 babeczek
- Ciasto:
- 165 g mąki pszennej
- 160 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- Ponadto:
- niepełna szklanka dżemu malinowego
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
- 1 łyżka cukru pudru
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać przez sito do naczynia, odstawić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek. Mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 20 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z formy, ostudzić na kratce. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Wystudzone babeczki przełożyć na kuchenną deskę. Nożem z piłką odciąć im "czapeczki" i przekroić je na pół - to będą skrzydełka motylków. Każdą babeczkę posmarować łyżkę dżemu malinowego, ozdobić bitą śmietaną i włożyć w nią "skrzydełka". Oprószyć cukrem pudrem.
"Klasyczne babeczki z nutą cytrynową, tym razem w postaci motylków z dżemem malinowym i bitą śmietaną. Uwielbiane przez dzieci ze względu na smak i wygląd. Cieszą oczy, a poza tym są łatwe do wykonania".
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje desery i wypieki" .
Autorem zdjęcia do przepisu jest Dorota Świątkowska.
Przepis poleca Dorota Świątkowska
Podziel się opinią
Komentarze