Trwa ładowanie...
d7ehl2v
07-10-2013 15:34

Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d7ehl2v
Składniki
  • Dla 4 osób:
    • 1 okoń o wadze 1 kg
  • 500 g białych winogron
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 10 ml octu winnego cherry (z Jerez)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 cykorie
  • 80 g masła
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
Przepis

Wyfiletować okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje.
Wycisnąć sok z 1/2 cytryny.
Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny.
Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki.

Pokroić liście cykorii wzdłuż na równe kawałki.

Ułożyć cykorię na dnie garnka, a na niej kawałki ryby.
Polać sokiem winogronowo-cytrynowym.
Obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji.
Po ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce.
Pozostały w garnku sos zagotować i odparować, aby zgęstniał.
Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem.
Sprawdzić, czy sos jest dobrze doprawiony.

Ułożyć kawałki okonia na cykorii na talerzu, otoczyć wiankiem winogron i oblać naokoło sosem. Podawać na ciepło.

Pomysły, rady i uwagi:

Polecam do tego dania pieprz kubeba, o posmaku gałki muszkatołowej.

Przepis pochodzi z książki "Moje smaki" Michela Morana

Przepis poleca Michel Moran

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7ehl2v
d7ehl2v
d7ehl2v
Więcej tematów
d7ehl2v