Trwa ładowanie...
d1k87f0
14-09-2013 16:32

Jabłecznik na zimno

Przepis
4.5
(173 głosy)
Oceń:
d1k87f0
Składniki
  • Biszkopt z białek, lub 400 g biszkoptów
  • 3 białka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • Ponadto
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Przepis

Z białek ubić sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na najmniejszych obrotach porcjami dodawać do piany. Gotowe. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dusić do momentu, aż będą miękkie. Następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki, aby się schłodziła.

W czasie gdy ciasto się chłodzi, ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Ubitą śmietaną posmarować jabłecznik i posypać cynamonem.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k87f0
d1k87f0
d1k87f0
Więcej tematów
d1k87f0