Trwa ładowanie...
d2fzb3s
09-09-2013 08:51

Puree z dyni

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2fzb3s
Składniki
  • 1 mała dynia, makaronowa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 suszonych pomidorów, wcześniej namoczonych i posiekanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
Przepis

Krok 1
Dynię myjemy, przekrajamy na pół i czyścimy z włókien i nasion.
Krok 2
Środek dyni smarujemy oliwą (może przydać się pędzelek), lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Krok 3
Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej dynię skórą do góry.
Krok 4
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 50-55 min. Dynia będzie gotowa, jeśli bez problemu wbijemy widelec w skórę i kiedy zacznie się zapadać.
Krok 5
Wyjętą z piekarnika dynię, odwracamy. Dynia powinna mieć konsystencję puree.
Krok 6
Łyżką stołową przekładamy puree do misy, dodajemy natki pietruszki, suszonych pomidorów i posiekany (wyciśnięty) ząbek czosnku. Mieszamy, doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe :)

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fzb3s
d2fzb3s
d2fzb3s
Więcej tematów
d2fzb3s