Pomidory faszerowane w stylu śródziemnomorskim
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 15 dag ugotowanego ryżu (u mnie był basmati)
- 20 dag mielonej wołowiny (może być cielęcina lub wieprzowina)
- 3 łyżki pokrojonych w krążki czarnych oliwek
- 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 3 młode dymki, posiekane
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Krok 1
Pomidory myjemy, zostawiamy dla ozdoby kawałek łodygi. Obcinamy górę pomidora wraz z łodygą, odstawiamy na bok. Łyżką usuwamy z pomidorów z gniazda i nasiona. Pozostawiamy do faszerowania.
Krok 2
Ryż, mięso mielone, oliwki, suszone pomidory oraz dymkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niestety w przypadku tego przepisu najlepiej samemu ocenić ilość potrzebnej soli i pieprzu, próbując farsz.
Krok 3
Przygotowane wcześniej pomidory faszerujemy i układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Kapelusze z łodygami układamy obok pomidorów.
Krok 4
Tak przygotowane pomidory wstawiamy do piekarnika (temp. 180 stopni) na ok. 30-35 min (w zależności od wielkości pomidorów), grzałka góra-dół. Możemy jeszcze zostawić pomidory na 5-7 min z włączonym termoobiegiem, dla lepszego podpieczenia. Smacznego.
Podziel się opinią
Komentarze