Trwa ładowanie...
dns5dln
29-08-2013 11:56

Barszcz ukraiński zabielany

Przepis
2.9
(20 głosów)
Oceń:
dns5dln
Składniki
  • 1 opakowanie mrożonego barszczu ukraińskiego (ok. 4 zł)
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 litra wody
  • 50 ml koncentratu barszczu
  • 6 łyżek mąki ( ja użyłam mąki orkiszowej)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól, majeranek do smaku
Przepis

Podgrzewamy masło na patelni i wrzucamy zmrożoną mieszankę warzyw. Gdy warzywa zrobią się miękkie i odparuje z nich część wody, przekładamy je do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy koncentratu barszczu i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Jajko wbijamy do filiżanki i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twarde ciasto na kluski. Jak zrobić kluski do barszczu? Łyżkę zanurzamy na parę sekund w gotującym się barszczu, aby była gorąca. Nabieramy odrobinę ciasta na kluski, a następnie ponownie zanurzamy w barszczu. Dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki. Barszcz gotujemy jeszcze ok. 2 minut i wlewamy zaprawioną wcześniej kwaśną śmietanę.


Uwielbiam barszcz ze względu na jego piękny amarantowy kolor. Odpowiedzialny za tę barwę jest czerwony barwnik betacyjan, zwany także betaniną lub czerwienią buraczaną. Dodawany jest on do wielu produktów spożywczych, również do słodyczy i lodów. Stanowi naturalną alternatywę dla alergizującej i syntetycznej czerwieni koszenilowej (barwnik E120 ii), która zastępuje teraz masowo naturalną koszenilę. Tej ostatniej nie powinni jeść prawdziwi weganie i wegetarianie, ponieważ jest produkowana z owadów żerujący na kaktusach. Na pomysł wykorzystania owadów jako barwnika wpadli przed wiekami Aztekowie i Majowie. Zabawne, ponieważ w Polsce czerwony barwnik uzyskiwano przed wiekami z pospolitych owadów zwanych czerwcami. Osobiście stawiam jednak na czerwień buraczaną z przepisu na barszcz ukraiński.

Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dns5dln
dns5dln
dns5dln
Więcej tematów
dns5dln