Trwa ładowanie...
d4djg4s
22-07-2013 14:17

Pasta - dip z bakłażana

Przepis
4.3
(6 głosów)
Oceń:
d4djg4s
Składniki
  • 1 średni bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przepis

Krok 1
Bakłażana umyć, nakłuć widelcem i położyć na folii aluminiowej, na blaszanej półce w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku, termoobieg. Obok bakłażana ułożyć nieobrane ząbki czosnku. Piec ok. 40-50 min. Bakłażan powinien opaść i zmarszczyć się.
Krok 2
Skórka upieczonego bakłażana bez problemów odchodzi od miąższu. Ostudzić bakłażana, miąższ oddzielić widelcem lub łyżką od skórek, które należy wyrzucić.
Krok 3
Miąższ oraz obrany, upieczony czosnek posiekać drobno nożem, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Tak przygotowaną pastę używać zamiast masła pod ser żółty lub wędlinę lub po prostu jako dodatek do świeżego pieczywa.
Można zmieniać smak pasty: na ostro dodając posiekaną papryczkę piri-piri lub zwykłą paprykę czerwoną - podpieczoną razem z bakłażanem - wtedy cała pasta będzie czerwonawa :-)

Źródło zdjęcia: wrzacakuchnia.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4djg4s
d4djg4s
d4djg4s
Więcej tematów
d4djg4s