Pasta - dip z bakłażana
- 1 średni bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Krok 1
Bakłażana umyć, nakłuć widelcem i położyć na folii aluminiowej, na blaszanej półce w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku, termoobieg. Obok bakłażana ułożyć nieobrane ząbki czosnku. Piec ok. 40-50 min. Bakłażan powinien opaść i zmarszczyć się.
Krok 2
Skórka upieczonego bakłażana bez problemów odchodzi od miąższu. Ostudzić bakłażana, miąższ oddzielić widelcem lub łyżką od skórek, które należy wyrzucić.
Krok 3
Miąższ oraz obrany, upieczony czosnek posiekać drobno nożem, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Tak przygotowaną pastę używać zamiast masła pod ser żółty lub wędlinę lub po prostu jako dodatek do świeżego pieczywa.
Można zmieniać smak pasty: na ostro dodając posiekaną papryczkę piri-piri lub zwykłą paprykę czerwoną - podpieczoną razem z bakłażanem - wtedy cała pasta będzie czerwonawa :-)
Źródło zdjęcia: wrzacakuchnia.pl
Podziel się opinią
Komentarze