Trwa ładowanie...
d2jjgmo
15-07-2013 14:50

Pierś kurczaka w migdałach z sosem truskawkowym

Przepis
3.2
(12 głosów)
Oceń:
d2jjgmo
Składniki
  • KOTLETY
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 kubka migdałów ze skórką
  • 1 białko kurze
  • sól do oprószenia kotletów
    • SOS TRUSKAWKOWY
  • 1 kubek truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka cukru brązowego (może być: zwykły lub ksylitol )
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • mała gałązka rozmarynu
Przepis

Krok 1
Do wysokiego naczynia przekładamy migdały, rozdrabniamy blenderem do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej.
Krok 2
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka ścinamy w połowie wysokości. Rozbijamy tłuczkiem (wystarczą dwa - trzy uderzenia) i ręką formujemy kotlet. Lekko solimy.
Krok 3
Kotlety zanurzamy w białku i obtaczamy w zmiksowanych migdałach. Tak przygotowane kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut (do momentu zarumienienia panierki, ważne aby zbyt długo kotletów nie piec, ponieważ mięso może być suche). Kotlety można lekko spryskać oliwą (najlepiej w atomizerze), pomoże to w ich szybszym zarumienianiu.
Krok 4
Truskawki, sos balsamiczny, cukier, cienko posiekany rozmaryn zmiksować w blenderze, przelać do garnka i na średnim ogniu redukować do momentu odpowiedniego zgęszczenia sosu.
Krok 5
Kotlety ułożyć na talerzu, sos przelać do małej miseczki/kokilki, podawać ciepłe. Smacznego :)

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jjgmo
d2jjgmo
d2jjgmo
Więcej tematów
d2jjgmo