Trwa ładowanie...
d3hc0fv
02-07-2013 15:06

Quiche/tarta z boczkiem i porem

Przepis
4.7
(6 głosów)
Oceń:
d3hc0fv
Składniki
  • KRUCHE CIASTO
  • 1 1/2 kubka mąki pszennej lub tortowej
  • 125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200g )
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
    • NADZIENIE
    • 1 większy por
  • 25 dkg boczku wędzonego w kawałku
  • 250 ml śmietany 22%
  • 20 dkg świeżo startego ementalera
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól
Przepis

Krok 1
Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min.
Po wyjęciu z lodówki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Kroimy pora i wrzucamy na patelnię z oliwą, zmniejszamy ogień i dusimy mieszając ok 10 min.
Krok 3
Do miski wrzucamy: pokrojony boczek, uduszonego pora, śmietanę, starty ser, jajka i mieszamy kilka razy łącząc składniki. Dodajemy pieprz i sól do smaku (uwaga! wędzony boczek jest dosyć słony, wiec soli dodajemy naprawdę minimalną ilość).
Krok 4
Piekarnik rozgrzewany do temperatury 180 stopni. Masę wylewamy na uprzednio upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Masa powinna się ściąć i zarumienić. Danie podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hc0fv
d3hc0fv
d3hc0fv
Więcej tematów
d3hc0fv