Trwa ładowanie...
d2l9n1l
25-06-2013 14:46

Pierwsze czereśnie w cieście

Przepis
4.4
(19 głosów)
Oceń:
d2l9n1l
Składniki
  • 200 g czereśnie
  • na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szt jajko
  • 100 gr mąka
  • 100 ml mleko
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przepis

Wykonanie:
1.Oddzielić żółtko od białka. Białko włożyć na chwilę do lodówki.
2.Z reszty składników ( maka,żółtko, mleko, szczypta sody, cukier) przygotować gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka.
3.Z białka ubić pianę i połączyć z ciastem naleśnikowym, wstawić na 1/2 h do lodówki.
4.W tym samym czasie opłukać i osuszyć czereśnie, a następnie pozbyć się pestek od dołu, tak by została szypułka.
5.Zanurzać stopniowo czereśnie w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju arachidowym. Nie wszystkie razem, gdyż by się do siebie przyczepiły, po 2-3 szt w zależności od średnicy garnka, który użyjecie do smażenia.
6.Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Smacznego!

Przepis dodał użytkownik Malareczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2l9n1l
d2l9n1l
d2l9n1l
Więcej tematów
d2l9n1l