Trwa ładowanie...
d3laydc
25-06-2013 13:21

Dżem z moreli

Przepis
4.9
(7 głosów)
Oceń:
d3laydc
Składniki
  • 1 1/2 kg moreli
  • 20 dkg cukru/ksylitolu
  • 1 opakowanie żelfix 3:1
Przepis

Krok 1
Morele myjemy, osuszamy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Morele kroimy na drobne części, przekładamy do garnka, zasypujemy żelfixem, mieszamy i odstawiamy na 15 min.

Krok 2
Garnek z morelami wstawiamy na średni ogień i powoli doprowadzamy do wrzenia, co chwila mieszając. Po zagotowaniu czekamy 3-4 min i dodajemy cukier. Ponownie doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 3-4 minuty, zbierając powstały szum. Morele przekładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do momentu kiedy wystygną. Gotowe.

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3laydc
d3laydc
d3laydc
Więcej tematów
d3laydc