Trwa ładowanie...
d48lr4t
26-01-2022 10:11

Karnawałowe gniazdka. Jak je zrobić?

Przepis

Gniazdka, czyli pączki hiszpańskie, to fantazyjne oponki z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu i polane lukrem lub mleczną czekoladą. Mają mnóstwo kalorii, ale kto by liczył kalorie w karnawale?

d48lr4t
3.9
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Shaiith Nowak Jacek
Składniki
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 500 ml wody
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • aromat rumowy
  • 1-2 łyżki gorącej wody
Przepis
  • Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu, kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące.
  • Zestawić z ognia, lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku, odstawić na pół godziny.
  • Wyciskać szprycką kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle, ile zmieści się na raz do rondla, w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej, odwracając papierem do góry.
  • Chwilę poczekać, aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek).
  • Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.
  • Utrzeć razem składniki lukru, a następnie maczać w nim usmażone gniazdka, tą strona, która będzie "do góry".

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Karnawałowe gniazdka. Jak je zrobić?
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48lr4t
d48lr4t
d48lr4t
d48lr4t
Więcej tematów
d48lr4t