Trwa ładowanie...
d12n9ys
19-06-2013 18:50

Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie

Przepis
4.3
(6 głosów)
Oceń:
d12n9ys
Składniki
  • Składniki:
  • - kalafior - 1 szt.
  • - masło - 2 łyżki
  • - cebula - 1 szt.
  • - bulion - 4 szklanki
  • - tymianek - 1 łyżka
  • - curry - 1 szczypta
  • - chili - 1 szczypta
  • - sól - 1 szczypta
  • - pieprz - 1 szczypta
  • - natka pietruszki - 1 pęczek
  • - śmietana słodka 18% - 3 łyżki
Przepis

Sposób przyrządzenia:

Kalafiora obieramy, czyścimy , rozdzielamy na kwiaty.
Gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.

Cebulę drobno siekamy.

W garnku rozpuszczamy masło.

Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając.

Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę.

Wlewamy gorący bulion.

Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku.

Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki.

Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany.

Wszystko razem miksujemy na krem.

Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Doprawiamy solą , pieprzem.

Przepis dodał użytkownik Ostra

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12n9ys
d12n9ys
d12n9ys
Więcej tematów
d12n9ys