19-06-2013 18:50
Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie
Przepis
4.3
(6 głosów)
Oceń:
Składniki
- Składniki:
- - kalafior - 1 szt.
- - masło - 2 łyżki
- - cebula - 1 szt.
- - bulion - 4 szklanki
- - tymianek - 1 łyżka
- - curry - 1 szczypta
- - chili - 1 szczypta
- - sól - 1 szczypta
- - pieprz - 1 szczypta
- - natka pietruszki - 1 pęczek
- - śmietana słodka 18% - 3 łyżki
Przepis
Sposób przyrządzenia:
Kalafiora obieramy, czyścimy , rozdzielamy na kwiaty.
Gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.
Cebulę drobno siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło.
Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając.
Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę.
Wlewamy gorący bulion.
Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku.
Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki.
Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany.
Wszystko razem miksujemy na krem.
Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą , pieprzem.
Przepis dodał użytkownik Ostra
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.