Trwa ładowanie...
d2wgp4f
19-06-2013 17:01

Tort truskawkowy z śmietankowym kremem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2wgp4f
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki płatków migdałowych
    • Krem:
  • 400 g truskawek
  • 500 g serka śmietankowego naturalnego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żelatyna - fix deserowa
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
Przepis

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania
kremowej konsystencji. Dodać żółtka,olej i wymieszać. Na
koniec porcjami dodawać mąkę wymieszaną z płatkami migdałowymi i
proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24-26 cm. i upiec biszkopt.
Temperatura piekarnika: 175 stopni
Czas pieczenia: 30-35minut
Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na 2 krążki.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.

Krem: Serek śmietankowy i cukier puder delikatnie
zmiksować. Żelatynę fix-deserową i żelatynę spożywczą rozpuścić w
120 ml gorącej wody.Ciepłą dodać do serka.Śmietankę kremówkę ubić
i dodać do serka.Dolną warstwę biszkoptu włożyć do tortownicy,
posmarować kremem, rozłożyć truskawki,lekko wcisnąć do kremu i przykryć drugim krążkiem.
Włożyć do lodówki na 4 godziny.
Przed podaniem wierz posypać cukrem pudrem

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wgp4f
d2wgp4f
d2wgp4f
Więcej tematów
d2wgp4f