Trwa ładowanie...
d1smak7
19-06-2013 11:19

Eton mess z truskawkami

Przepis
4.2
(24 głosy)
Oceń:
d1smak7
Składniki
  • Składniki:
    • 330 g śmietanki kremówki,
  • kilka / kilkanaście sztuk małych bezików,
  • 500 g truskawek,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru,
    • ew. skórka z cytryny, świeży imbir*
Przepis

Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok.
Kroję na mniejsze kawałki i zasypuję je łyżeczką cukru, żeby puściły sok.
W misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru.

*Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający.

Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu - jak widzicie na zdjęciach - kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem.
Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać, aczkolwiek ja wolałam ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie ;) Nakładałam truskawki z bezikami, które przykrywałam śmietaną.
Całość udekorowałam bezikami i truskawkami.

Smacznego :)

Przepis dodał użytkownik PlateofJoy

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1smak7
d1smak7
d1smak7
Więcej tematów
d1smak7