zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2013-06-19

Soczysty kurczak pod kruszonką

Plate_of_Joy
przepis lubi: 8 osób 4/5 29 głosów
Składniki
  • Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sok z połowy limonki,
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju,
  • sól, pieprz
  • Na "kruszonkę":
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • duża garść świeżej bazylii,
  • połowa papryczki chilli,
  • skórka z całej cytryny,
  • sól, pieprz
  • ew. tarty parmezan lub mozzarella*
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Przed pieczeniem należy przygotować "kruszonkę". Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię, startą skórkę z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usunęłam z niej pesteczki), solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy oliwy i całość dobrze mieszamy.
*Do kruszonki możemy dodać jeszcze trochę tartego parmezanu lub mozzarelli.

Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

Smacznego!

Polub WP Kuchnia na Facebooku


Opinie (8)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~KUCHARZ 2014-03-24 (17:32) 1 rok 4 miesiące 6 dni 9 godzin i 27 minut temu

Najlepsze przepisy kulinarne tylko na kuchnianacodzien.pl:)

odpowiedz

0
0
~paula 2014-03-23 (17:13) 1 rok 4 miesiące 7 dni 9 godzin i 46 minut temu

Jak już skończę dietę to na pewno coś podobnego przygotuję! paulanadiecie.blogspot.com

odpowiedz

0
1
~Kalina 2013-07-11 (12:44) 2 lata 19 dni 14 godzin i 15 minut temu

Pytania
Witam, pod przykryciem pieczemy czy nie?

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
2
~sssss 2013-07-27 (07:14) 2 lata 3 dni 19 godzin i 45 minut temu

AD UPIECZONY KURCZAK
Faktycznie pierś z kurczaka musi się tak długo piec aż będzie odchodzić od kości. Pozdrawiam przy gotowaniu ;)

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
1
~Krysia 2013-07-27 (17:20) 2 lata 3 dni 9 godzin i 39 minut temu

Kurczak z kruszonką
Dzisiaj zrobiłam na obiad,jest pyszny .Piekłam bez przykrycia. Ztego sosu,który się zrobił w trakcie pieczenia, chcę zrobić sos do makaronu.Poradżcie czym go zagęścić. Może serem mascarpone?

odpowiedz

2
0
~:)_ 2013-07-27 (00:05) 2 lata 4 dni 2 godziny i 54 minuty temu

palTO
na miniaturce wygladalo jak gibon, szacun

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Pierogi, Szarlotka, Barszcz czerwony, Desery, Kurczak, Blok czekoladowy, Makowiec, Naleśniki, Rogaliki, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Sałatka, Mięso mielone, Śledzie przepisy, Placuszki, Śledzie w oleju, Knedle, Dania z ziemniaków, sernik na zimno, Sałatka gyros