Kurczak i szparagowa sałatka
- Składniki:
- pojedyncza pierś kurczaka,
- masło klarowane,
- 2-3 gałązki świeżego tymianku,
- kilka listków świeżej szałwii,
- 1/4 cytryny
- kilka zielonych szparagów,
- garść świeżych liści szpinaku,
- garść ugotowanego zielonego groszku,
- 1/4 cytryny,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz
Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy mięso i przesmażamy z każdej strony po kilka minut do uzyskania ładnego zrumienienia. W międzyczasie wrzucamy na patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny.
Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni.
Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego. :)
Przepis dodał użytkownik PlateofJoy
Podziel się opinią
Komentarze