Trwa ładowanie...
d3rdagf
19-06-2013 11:08

Zielona tarta

Przepis
2.7
(3 głosy)
Oceń:
d3rdagf
Składniki
  • Kruche ciasto:
    • 250 g mąki,
  • 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka drobnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli,
  • 40 ml zimnej wody
    • Składniki:
    • pęczek zielonych szparagów,
  • pół opakowania świeżego szpinaku,
  • 3 garści ugotowanego zielonego groszku,
  • 1 spora cukinia,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki ricotty,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • oregano,
  • sól, pieprz
    • ew. łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli
Przepis

Kruche ciasto:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko.
Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ryż, albo suszoną fasolę celem obciążenia. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. Po upływie tego czasu wyciągamy papier do pieczenia z obciążeniem i podpiekamy tartę jeszcze ok. 5 minut.
Wyciągamy z piekarnika, obniżając temperaturę do 170 stopni.

Szparagi należy umyć i odłamać łykowate końcówki, jeżeli zależy nam na miękkich szparagach w tarcie polecam podgotować je dosłownie z minutkę, ja ten krok pominęłam.
Szpinak należy umyć, cukinię obieraczką do warzyw pociąć wzdłuż na wstążeczki.
Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano - całość należy dobrze wymieszać.

Na spodzie tarty rozsmarowujemy trochę sosu śmietanowo-jajecznego, wykładamy część szpinaku i rozkładamy ricottę. Następnie układamy resztę szpinaku i część cukinii oraz groszku, wykładamy resztę sosu śmietanowego i układamy resztę warzyw. Główki szparagów możemy posmarować delikatnie miękkim masłem. Do tarty możemy dodać inne dodatki - według naszych gustów i zapasów lodówkowych!

Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze z 15-20 minut.
Smacznego.

Przepis dodał użytkownik PlateofJoy

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf