Trwa ładowanie...
d47l3go
10-09-2021 14:35

Pieczony dorsz w warzywach. Szybki przepis na zdrowy obiad

Przepis

Dorsz pieczony w piekarniku w towarzystwie warzyw korzeniowych to zdrowsza alternatywna dla ryby smażonej w panierce. Tak przygotowana ryba jest soczysta i aromatyczna. Możemy podać ją z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.

d47l3go
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Kamila Cyganek
Składniki
  • 2 dorsze bez głowy (lub inna ryba)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki lub kawałek selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do ryb
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • cytryna
Przepis
  • Umyte, wypatroszone i osuszone dorsze natrzeć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Środek ryby posmarować wyciśniętym czosnkiem, włożyć gałązkę natki pietruszki i łyżeczkę masła. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • Marchew i pietruszkę umyć i zetrzeć nas tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić, np. w plasterki.
  • Folię aluminiową posmarować cienką warstwą oleju, ułożyć rybę, obłożyć warzywami, natką pietruszki i szczelnie zawinąć. Piec na rozgrzanym grillu około 25 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczony dorsz w warzywach. Szybki przepis na zdrowy obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47l3go
d47l3go
d47l3go
d47l3go
Więcej tematów
d47l3go