Trwa ładowanie...
d1b5xci
17-06-2013 19:08

Torcik bezowy

Przepis
3.6
(11 głosów)
Oceń:
d1b5xci
Składniki
  • na 3 bezowe spody:
      • 10-12 białek - w zależności od wielkości jajek
    • 2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki winnego octu
    • 2 łyżeczki zimnej wody
    • na krem:
      • żółtka pozostałe z białek
    • 20 dkg masła
    • 0,5 szklanki cukru-pudru
    • laska wanilii
    • dekoracja
    • kandyzowane czereśnie
    • odrobina gorzkiej czekolady
    • prażone płatki migdałowe
Przepis

Z białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę podzielić na 3 części, rozsmarować na papierze do pieczenia wyciętego w kształcie koła i piec po kolei w temperaturze 150st. przez 70 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotować krem. Ubić na parze żółtka z pudrem i laską wanilii, następnie ostudzić i utrzeć z kostką masła.
Przełożyć kremem 3 placki bezowe, wierzch udekorować czereśniami, gorzką czekoladą i prażonymi płatkami migdałowymi.
Torcik jest dobry na każdą okazję i porę roku :)

Przepis dodał użytkownik Agawi

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b5xci
d1b5xci
d1b5xci
Więcej tematów
d1b5xci