Trwa ładowanie...
d47l3go
16-06-2013 11:22

Tort truskawkowy na czekoladowo-kokosowym spodzie

Przepis
2.0
(3 głosy)
Oceń:
d47l3go
Składniki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 90 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Krem jogurtowy:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki żelatyny
    • 300 g truskawek
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • cukier puder
Przepis

1.Czekoladę posiekać na małe kawałki. Stopić masło,dodać czekoladę
i powoli roztapiać. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch,dodać
ostudzoną masę czekoladową. Wymieszać wiórki kokosowe z mąką i
proszkiem do pieczenia. Dodać do masy,połączyć.
2.Dno tortownicy (o średnicy 24 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia,
wlać ciasto. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180
stopni. Wyjąć z piekarnika kiedy ciasto ostygnie,ostrożnie wyjąć z
formy i przekroić poziomo na pół.
3.Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
4. Żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wodzie. Jogurt naturalny,
cukier puder,cukier waniliowy,dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na
sztywno. Ciepłą żelatynę delikatnie połączyć z 4 łyżkami kremu
jogurtowego.
Potem wymieszać z resztą kremu.Stopniowo łączyć krem jogurtowy z
ubitą
wcześniej kremówką.
5.Dolną warstwę ciasta posmarować kremem, rozłożyć truskawki i
przykryć drugim krążkiem. Schłodzić 3 godz. w lodówce.
6.Po schłodzeniu boki ciasta posypać wiórkami kokosowymi a górę
posypać cukrem pudrem.

RADA:truskawki można zastąpić innymi owocami np.malinami,poziomkami.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47l3go
d47l3go
d47l3go
Więcej tematów
d47l3go