Trwa ładowanie...
d45ayx3
15-06-2013 20:06

Młode placuszki ziemniaczano-cukiniowe z wykwintną wołowiną i nutą pachnącego lasu

Przepis
3.8
(31 głosów)
Oceń:
d45ayx3
Składniki
  • Na placki:
  • 4 duże młode ziemniaki
  • 2 małe cukinie
  • 2 jajka
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, świeży pieprz
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy (do odsączenia oleju po smażeniu)
    • Na sos grzybowy:
  • ok. 300 g wołowiny
  • 150 g suszonych prawdziwków
  • liść laurowy
  • 3 szalotki
  • ząbek czosnku
  • słodka gęsta śmietana
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • maggi (najlepiej świeża prosto z działki :), sól, pieprz biały
    • Ewentualna marynata do wołowiny (możemy przygotować ją kilka godzin wcześniej i zamarynować pokrojoną wołowinę):
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu płynnego
  • 5 cl wina wytrawnego czerwonego
Przepis

Zaczynamy od sosu:
Grzyby gotujemy w wodzie z liściem laurowym tak, żeby były miękkie. Wodę od grzybów zostawiamy. Wołowinę kroimy na cieniutkie paseczki i obtaczamy (bardzo cieniutko) w mące zmieszanej ze szczyptą białego pieprzu. Mięso smażymy na oliwie ok. 8 minut, do mięsa dodajemy pokrojoną szalotkę, rozgnieciony czosnek oraz poszatkowaną maggi (jeśli mamy płynną przyprawę, dolewamy niewielką ilość). Całość smażymy na małym ogniu, dodajemy pokrojone w małą kostkę grzyby, zawartość podlewamy "wodą grzybową". Całość zagęszczamy śmietaną,doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Placki:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, cukinie porządnie myjemy i również ścieramy. Odstawiamy na pół godziny, żeby odsączyć jak najwięcej wody, która naturalnie występuje w warzywach. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wbijamy do ziemniaków i cukinii, białka ubijamy na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki, dodajemy mąkę, pokrojona na bardzo drobno cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka już lekko mieszając, żeby całość pozostała puszysta.

Na patelni rozgrzewamy dosyć dużo oleju, żeby dobrze usmażyć placki (formować łyżką ok. 1 cm grubości). Po usmażeniu wykładamy od razu na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać najlepiej w formie przekładańca, polewać sosem z grzybami i mięsem, między warstwami np. 3 placków. Na koniec posypać danie natką świeżej pietruszki, można podać z jogurtem bałkańskim lub gęstą śmietaną. Smacznego :)

Przepis dodał użytkownik BonGout

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
d45ayx3
d45ayx3
Więcej tematów
d45ayx3