Młode placuszki ziemniaczano-cukiniowe z wykwintną wołowiną i nutą pachnącego lasu
- Na placki:
- 4 duże młode ziemniaki
- 2 małe cukinie
- 2 jajka
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, świeży pieprz
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy (do odsączenia oleju po smażeniu)
- Na sos grzybowy:
- ok. 300 g wołowiny
- 150 g suszonych prawdziwków
- liść laurowy
- 3 szalotki
- ząbek czosnku
- słodka gęsta śmietana
- 4 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- maggi (najlepiej świeża prosto z działki :), sól, pieprz biały
- Ewentualna marynata do wołowiny (możemy przygotować ją kilka godzin wcześniej i zamarynować pokrojoną wołowinę):
- skórka z połowy pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka sosu sojowego
- łyżka miodu płynnego
- 5 cl wina wytrawnego czerwonego
Zaczynamy od sosu:
Grzyby gotujemy w wodzie z liściem laurowym tak, żeby były miękkie. Wodę od grzybów zostawiamy. Wołowinę kroimy na cieniutkie paseczki i obtaczamy (bardzo cieniutko) w mące zmieszanej ze szczyptą białego pieprzu. Mięso smażymy na oliwie ok. 8 minut, do mięsa dodajemy pokrojoną szalotkę, rozgnieciony czosnek oraz poszatkowaną maggi (jeśli mamy płynną przyprawę, dolewamy niewielką ilość). Całość smażymy na małym ogniu, dodajemy pokrojone w małą kostkę grzyby, zawartość podlewamy "wodą grzybową". Całość zagęszczamy śmietaną,doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Placki:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, cukinie porządnie myjemy i również ścieramy. Odstawiamy na pół godziny, żeby odsączyć jak najwięcej wody, która naturalnie występuje w warzywach. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wbijamy do ziemniaków i cukinii, białka ubijamy na sztywno i odstawiamy na chwilę do lodówki, dodajemy mąkę, pokrojona na bardzo drobno cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka już lekko mieszając, żeby całość pozostała puszysta.
Na patelni rozgrzewamy dosyć dużo oleju, żeby dobrze usmażyć placki (formować łyżką ok. 1 cm grubości). Po usmażeniu wykładamy od razu na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać najlepiej w formie przekładańca, polewać sosem z grzybami i mięsem, między warstwami np. 3 placków. Na koniec posypać danie natką świeżej pietruszki, można podać z jogurtem bałkańskim lub gęstą śmietaną. Smacznego :)
Przepis dodał użytkownik BonGout
Podziel się opinią
Komentarze