Trwa ładowanie...
d3gl3gg
09-06-2013 21:36

Wołowina na winie z warzywami i ryżem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3gl3gg
Składniki
  • 0,5 kg wołowiny (ja miałam udziec wołowy)
  • szklanka czerwonego wina półsłodkiego
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 łyzki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • papryka słodka mielona czerwona 1 łyzka
  • czosnek mielony 1 łyzka
  • tymianek suszony 1 łyzka
  • imbir suszony mielony 1 łyzeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • ogórek małosolny, rzodkiewka
  • szklanka ryżu ugotowanego
Przepis

Sposób przygotowania
1.
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na 2 lyzkach oleju. Przekładamy do garnka. Na reszcie oleju (mozna troszkę dodać jeszcze oleju) smazymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do mięsa.

2.
Do mięsa z cebulą wlewamy pół litra wody z łyzką suszonych warzyw (lub vegety) oraz szklankę czerwonego wina. Gotujemy na małym ogniu około 1,5 do 2 godzin pod przykryciem.

3.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki/półplasterki. Paprykę myyjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki.

4.
Gdy mięsko będzie w miarę miękkie (około pół godziny przed końcem gotowania) dodajemy pokrojone marchewki oraz wsypujemy suszony czosnek i mieloną słodką czerwoną paprykę. Gdy mięsko będzie całkiem gotowe- miękkie - to dodajemy paski czerwonej papryki oraz resztę przypraw - tj. tymianek, imbir, sól i pieprz. Zagotowujemy. Mąkę mieszamy z ok. 1/5 szklanki wody i dodajemy do mięsa, równiez zagotowujemy - sos się bardziej wtedy zagęści.

5.
Wołowinę podajemy z ugotowanym ryżem oraz pokrojonym ogórkiem małosolnym i rzodkiewką oraz natką pietruszki.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3gl3gg
d3gl3gg
d3gl3gg
Więcej tematów
d3gl3gg