Trwa ładowanie...
d11r1qx
09-06-2013 20:36

Makaron razowy z zielonym ZDROWYM pesto i mozzarellą

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d11r1qx
Składniki
  • makaron żytni razowy 2 szklanki
  • natka zielonej pietruszki 1 pęczek
  • bazylia liście świeże 1/2 szklanki
  • mięta liście świeże 1/2 szklanki
  • czosnek 6 ząbków
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • orzechy laskowe 3 łyżki
  • migdały płatki 3 łyżki
  • mozzarella w malych kulkach 1 opakowanie
Przepis

Z paczki makaronu żytniego razowego odmierzyc 2 szklanki makaronu. Zagotować wodę z odrobiną soli.

Na gotującą wodę wrzucamy odmierzony makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy, ale nie przelewamy wodą.

Myjemy pęczek natki zielonej pietruszki, osuszamy i następnie siekamy.

Odcedzamy kulki mozzarelli na sicie. Nastepnie kroimy na mniejsze części.

Do malaksera/blendera wlewamy oliwę i dajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku.

Dodajemy do oliwy i czosnku - orzechy laskowe.

Dalej dodajemy płatki migdałowe.

Dalej dodajemy świeże zioła (natkę, bazylię i mietę) oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie misujemy w blenderze wszystko razem, czyli oliwe, czosnek, orzechy, platki migdalowe, ziola i przyprawy. Powstanie zielone pesto.

Makaron i zielone pesto wykładamy na rozgrzaną patelnie, mieszamy delikatnie, az składniki się połaczą.

Na talerz wykładamy ciepły makaron z pesto i posypujemy mozzarellą. Spożywamy. Można użyc mniejszej ilości czosnku, jeśli ktoś nie lubi.....

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11r1qx
d11r1qx
d11r1qx
Więcej tematów
d11r1qx