Makaron razowy z zielonym ZDROWYM pesto i mozzarellą
- makaron żytni razowy 2 szklanki
- natka zielonej pietruszki 1 pęczek
- bazylia liście świeże 1/2 szklanki
- mięta liście świeże 1/2 szklanki
- czosnek 6 ząbków
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- orzechy laskowe 3 łyżki
- migdały płatki 3 łyżki
- mozzarella w malych kulkach 1 opakowanie
Z paczki makaronu żytniego razowego odmierzyc 2 szklanki makaronu. Zagotować wodę z odrobiną soli.
Na gotującą wodę wrzucamy odmierzony makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy, ale nie przelewamy wodą.
Myjemy pęczek natki zielonej pietruszki, osuszamy i następnie siekamy.
Odcedzamy kulki mozzarelli na sicie. Nastepnie kroimy na mniejsze części.
Do malaksera/blendera wlewamy oliwę i dajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku.
Dodajemy do oliwy i czosnku - orzechy laskowe.
Dalej dodajemy płatki migdałowe.
Dalej dodajemy świeże zioła (natkę, bazylię i mietę) oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie misujemy w blenderze wszystko razem, czyli oliwe, czosnek, orzechy, platki migdalowe, ziola i przyprawy. Powstanie zielone pesto.
Makaron i zielone pesto wykładamy na rozgrzaną patelnie, mieszamy delikatnie, az składniki się połaczą.
Na talerz wykładamy ciepły makaron z pesto i posypujemy mozzarellą. Spożywamy. Można użyc mniejszej ilości czosnku, jeśli ktoś nie lubi.....
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze