krążki cukiniowe w siemieniu lnianym
- 1 sztuka cukinia młoda zielona
- pieprz, sól do smaku
- 2 sztuki jajko
- 8 łyżek siemię lniane w ziarnach
- 10 sztuk liście sałaty
- mozzarella duża kula
- pomidor duży
- 3 ząbki czosnku
- szczypiorek łodyga
- pół szklanki olej rzepakowy lub dobra oliwa
- 2 łyżki mleka
Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy ją na centymetrowe krążki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy kulę na plasterki. Pomidora myjemy i kroimy na plasterki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki, delikatnie przesmażamy. Szczypiorek kroimy na większe paski.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól i pieprz oraz dokładnie roztrzepujemy. Każdy krążek cukinii moczymy w miksturze jajecznej a następnie w ziarnach siemienia lnianego i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażenia na każdy krążek nakładamy plaster mozzarelli, lekko przygniatamy i czekamy, aż delikatnie się "rozpuści".
Wykładamy na talerze na liściach sałaty, dodajemy na każdy krążek plaster pomidora, a na niego plasterek czosnku i pasek szczypiorku. Położenie jednego krążka na jednym liściu sałaty pozwala od razu bez użycia sztućców spożywanie, co jest bardzo wygodne i w stylu arabskim.....polecam i proszę spróbujcie, bo smak nieziemski....
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze