Trwa ładowanie...
d1k7k1y
09-06-2013 20:32

krążki cukiniowe w siemieniu lnianym

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1k7k1y
Składniki
  • 1 sztuka cukinia młoda zielona
  • pieprz, sól do smaku
  • 2 sztuki jajko
  • 8 łyżek siemię lniane w ziarnach
  • 10 sztuk liście sałaty
  • mozzarella duża kula
  • pomidor duży
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek łodyga
  • pół szklanki olej rzepakowy lub dobra oliwa
  • 2 łyżki mleka
Przepis

Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy ją na centymetrowe krążki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy kulę na plasterki. Pomidora myjemy i kroimy na plasterki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na plasterki, delikatnie przesmażamy. Szczypiorek kroimy na większe paski.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól i pieprz oraz dokładnie roztrzepujemy. Każdy krążek cukinii moczymy w miksturze jajecznej a następnie w ziarnach siemienia lnianego i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażenia na każdy krążek nakładamy plaster mozzarelli, lekko przygniatamy i czekamy, aż delikatnie się "rozpuści".

Wykładamy na talerze na liściach sałaty, dodajemy na każdy krążek plaster pomidora, a na niego plasterek czosnku i pasek szczypiorku. Położenie jednego krążka na jednym liściu sałaty pozwala od razu bez użycia sztućców spożywanie, co jest bardzo wygodne i w stylu arabskim.....polecam i proszę spróbujcie, bo smak nieziemski....

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k7k1y
d1k7k1y
d1k7k1y
Więcej tematów
d1k7k1y