Trwa ładowanie...
d2hsd7c
09-06-2013 20:28

Obiad wegetariański - zielony wiosenny kwiat

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2hsd7c
Składniki
  • brokuł różyczki 10 sztuk
  • natka pietruszki pęczek 1 pęczek
  • łodyga selera naciowego dla kazdej osoby jedna sztuka 2 sztuki
  • papryka zielona 2.5 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • oliwa 3 łyżki
  • suszone warzywa w torebce - takie jak do zupy 2 łyżki
  • makaron kolanka 100% durum 1 szklanka
  • czosnek ząbki 2 sztuki
  • sałata zielona liście małe 4 liście
  • sól i pieprz (do smaku)
Przepis

Odmierzamy szklankę makaronu i go gotujemy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy (pozostawiamy trochę do dekoracji wg zdjęcia).

Myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę paprykę zieloną.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej lekko cebulę. Dodajemy pokrojoną zieloną parykę i dusimy razem około 10 minut.

Następnie dodajemy suszone warzywa (mozemy przyprawic wg własnego uznania czyms innym), mieszamy i dusimy razem jeszcze 5 minut.Do smaku solimy i pieprzymy.

Rozgrzewamy na drugiej patelni łyżkę oliwy i lekko przesmażamy przecisnięty przez praske czosnek.

Dodajemy do czosnku ugotowany makaron, mieszamy i posypujemy natka pietruszki. Ponownie mieszamy, lekko podgrzewając.

Na duzy talerz (najlepiej owalny) wykładamy makaron z natką i czosnkiem, wkoło układamy papryke z cebulą i przyprawami, nastepnie z

odłożonej natki i różyczek brokuł tworzymy platki (rózyczki kwiata). Dokładamy łodygę selera naciowego. Z reszty papryki zielonej wycinamy kształ liści i układamy je na liściach sałaty zielonej.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hsd7c
d2hsd7c
d2hsd7c
Więcej tematów
d2hsd7c