Trwa ładowanie...
deyqm6l
09-06-2013 20:07

Trzykolorowy wiosenny pasztet warzywny

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
deyqm6l
Składniki
  • marchewka duża 4 sztuki
  • brokuł 1 sztuka
  • kalafior mały 1 sztuka
  • jajka 3 sztuki
  • śmietana 6 łyżek
  • cukier 1 łyżka
  • sól i pieprz (do smaku)
  • tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka
  • mleko 3 łyżki
Przepis

Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy. Brokuł i kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w niewielkiej ilości osłodzonej i osolonej wody z dodatkiem mleka. Odcedzamy dokładnie warzywa. Marchewkę miksujemy z dwoma łyżkami śmietany i jednym jajkiem - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Postępujemy tak samo z brokułem i kalafiorem, tj. brokuł miksujemy razem z 2 łyżkami śmietany i jednym jajem, identycznie robimy z kalafiorem. Formę, w której będziemy piec (gotować) pasztet, smarujemy delikatnie tłuszczem. Układamy w niej masę marchewkową, na nią masę brokułową i na końcu masę kalafiorową. Formę z pasztetem wstawiamy do większego garnka z wodą sięgającą do połowy wysokości naczynia z pasztetem. Gotujemy około półtorej godziny do dwóch, przy czym przed wyjęciem do ostudzenia sprawdzamy patyczkiem konsystencję pasztetu. Do pasztetu serwujemy chleb.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
deyqm6l
deyqm6l
deyqm6l
Więcej tematów
deyqm6l