Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
- podstawowe:
- ryż (woreczki) 2 sztuki
- pierś z kurczaka pojedyncza 2 sztuki
- pieczarki duże 4 sztuki
- papryka czerwona większa 0.5 sztuki
- brukselka 8 sztuk
- cebula 2 sztuki
- dodatki:
- mozzarella (duża kula) 0.5 sztuki
- ser żółty starty 20 dekagramów
- sól i pieprz ( do smaku)
- bulion 1 litr
- ketchup 4 łyżki
- majonez 6 łyżek
- natka pietruszki 0.1 szklanki
- Tłuszcz do posmarowania naczynia 1 łyżka
- olej 2 łyżki
- przyprawa gyros 3 łyżeczki
Gotujemy ryż w bulionie. Odcedzamy, przy czym zostawiamy 2 łyżki bulionu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy odłożone 2 łyżki bulionu oraz wykładamy ryż i uklepujemy łyżką. Brukselkę gotujemy 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie.Studzimy.
Ryż smarujemy 3 łyżkami majonezu oraz 2 łyżkami ketchupu.
Posypujemy 1/3 sera żółtego.
Cebulę obieramy i siekamy. Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę/paski. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i podsmażamy cebulę razem z mięsem. Posypujemy przyprawą gyros. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy 1/3 sera żółtego.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki/plasterki. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i podsmażamy pieczarki razem z papryką. Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy resztą sera żółtego.
Smarujemy resztą majonezu i ketchupu. Wykładamy brukselki przekrojone na pół oraz kawałki mozzarelli.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Dekorujemy natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze