Trwa ładowanie...
d1n2fl6
09-06-2013 19:55

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Przepis
3.1
(7 głosów)
Oceń:
d1n2fl6
Składniki
  • podstawowe:
  • ryż (woreczki) 2 sztuki
  • pierś z kurczaka pojedyncza 2 sztuki
  • pieczarki duże 4 sztuki
  • papryka czerwona większa 0.5 sztuki
  • brukselka 8 sztuk
  • cebula 2 sztuki
    • dodatki:
  • mozzarella (duża kula) 0.5 sztuki
  • ser żółty starty 20 dekagramów
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • bulion 1 litr
  • ketchup 4 łyżki
  • majonez 6 łyżek
  • natka pietruszki 0.1 szklanki
  • Tłuszcz do posmarowania naczynia 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • przyprawa gyros 3 łyżeczki
Przepis

Gotujemy ryż w bulionie. Odcedzamy, przy czym zostawiamy 2 łyżki bulionu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy odłożone 2 łyżki bulionu oraz wykładamy ryż i uklepujemy łyżką. Brukselkę gotujemy 4 minuty we wrzącej i osolonej wodzie.Studzimy.

Ryż smarujemy 3 łyżkami majonezu oraz 2 łyżkami ketchupu.

Posypujemy 1/3 sera żółtego.

Cebulę obieramy i siekamy. Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę/paski. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i podsmażamy cebulę razem z mięsem. Posypujemy przyprawą gyros. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Posypujemy 1/3 sera żółtego.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki/plasterki. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i podsmażamy pieczarki razem z papryką. Wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Posypujemy resztą sera żółtego.

Smarujemy resztą majonezu i ketchupu. Wykładamy brukselki przekrojone na pół oraz kawałki mozzarelli.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Dekorujemy natką pietruszki.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1n2fl6
d1n2fl6
d1n2fl6
Więcej tematów
d1n2fl6