09-06-2013 19:48
Wiosenne sushi po mojemu
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- ryż do sushi 100 gramów
- łosoś wędzony w plastrach opakowanie lub świeży 1 opakowanie
- liście pora przekrojone na pół 3 sztuki
- awokado 3 plastry
- pomidory koktajlowe 3 sztuki
- szczypiorek łodyga 1 sztuka
- ocet ryżowy 1 łyżeczka
- sos sojowy 0.5 łyżeczki
- papryczka chilli mielona 0.33 łyżeczki
- papryka czerwona słodka mielona 1 łyżka
- sól
- cukier 0.5 łyżeczki
Przepis
Liście pora myjemy i sparzamy wrzątkiem (zostawiamy je na 10 minut we wodzie). Najlepiej najpierw przeciąć cały por na pół, a następnie wyciągnąć 6 połowek liści.
Gotujemy ryż.
Dzielimy łososia na części.
Liście pora układamy w okręgi na zakładkę, jeszcze jak są mokre - wtedy się przykleją do siebie. Osuszamy.
Wewnątrz oklejamy liście łososiem.
Napełniamy środek sushi ryżem przyprawionym solą, cukrem i octem ryżowym. Awokado obieramy i kroimy na małe słupki, pomidorki myjemy i kroimy na części. Wewnatrz sushi nakładamy kawałki awokado, łodygi szczypiorku, pomidorka. Posypujemy mieszanką mielonej papryczki chilli oraz papryczki słodkiej. Podajemy leciutko skropione sosem sojowym.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.