Trwa ładowanie...
d2ckt1y
09-06-2013 19:28

Kolorowa zapiekanka - w kolorach wiosny

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2ckt1y
Składniki
  • główne składniki :
  • pieczarki świeże duże 10 sztuk
  • filety rybne np. miruna (filety cienkie i dłuższe) 3 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • ziemniaki duże młode 4 sztuki
  • marchewki młode większe 4 sztuki
  • olej 1 łyżka
  • sól i pieprz (do smaku)
  • pomidorki koktajlowe 8 sztuk
  • groszek zielony mrożony 0.5 szklanki
  • cebula 2 sztuki
  • sos :
  • śmietana 4 łyżki
  • mleko 7 łyżek
  • Jajko 1 sztuka
  • ser żółty tarty 90 gramów
  • sól i pieprz (do smaku)
  • dodatki :
  • masło do posmarowania naczynia 1 łyżka
  • cytryna sok z niej 1 sztuka
  • musztarda 3 łyżeczki
  • natka pietruszki 0.1 pęczka
Przepis

Filety rybne odmrażamy, a jeśli mamy świeże to osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na nim cebulę z pieczarkami, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Obieramy i przekrajamy je na pół. Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy, a następnie dzielimy nożem na 6-7 cm kawałki.

3 jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, przekrajamy na pół.

Rybę smarujemy farszem pieczarkowo-cebulowym oraz musztardą. Troszkę farszu zostawiamy do marchewek.

Filety rybne rolujemy i spinamy metalowymi wykałaczkami (ja takich nie mam, więc użyłam łyżeczek do herbaty). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy zrolowane nadziane filety rybne.

W kawałkach marchewek wycinamy otwory i wkładamy do nich pozostały farsz pieczarkowo-cebulowy.

W naczyniu żaroodpornym układamy dalej: ziemniaki, jajka, faszerowane marchewki.

Przygotowujemy sos do zapiekanki: śmietanę, mleko, jajko oraz starty zółty ser razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Sosem polewamy zapiekankę tzn. porcje sosu układamy łyżką między warzywami i rybą. Całość zapiekanki posypujemy mrożonym groszkiem zielonym.

Zapiekankę pieczemy około 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni bez przykrycia.

Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy zapiekankę gałązkami natki pietruszki.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ckt1y
d2ckt1y
d2ckt1y
Więcej tematów
d2ckt1y