Trwa ładowanie...
d1gfj40
09-06-2013 19:15

Krupnik jaglano-jęczmienny z młodymi warzywami na indyku

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d1gfj40
Składniki
  • kasza jaglana 4 łyzki
  • kasza jęczmienna drobna 4 łyzki
  • marchewka młoda 1 sztuka
  • pietruszka młoda 1 sztuka
  • seler młody 1/2 sztuki
  • por młody 1/3 sztuki
  • ziemniaki młode 4 sztuki
  • skrzydło indyka 1 sztuka
  • suszone warzywa 2 łyzki
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
  • natka młodej pietruszki garść do posypania
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 ziarna
Przepis

Sposób przygotowania
1.
Skrzydło z indyka dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zalewamy zimną wodą (tak by woda była jeszcze ze 3 cm ponad skrzydełko). Gotujemy do miękkości mięsa, przy czym w czasie gotowania dosypujemy naturalne suszone warzywa. Mięsko wyciągamy z zupki i obieramy.

2.
Dwa rodzaje kaszy płuczemy, przelewamy wrzątkiem i dodajemy do wywaru z indyka.

3.
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (marchewka, pietruszka, seler)na grubych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy razem z kaszą do ich miękkości - około12 - 15 minut.

4.
Doprawiamy zupę wg własnego uznania - solą, świeżo zmielonym pieprzem itp. Posypujemy na talerzu świeżą natką pietruszki i podajemy z kawałkami mięska ze skrzydła indyka.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
Więcej tematów
d1gfj40