Krupnik jaglano-jęczmienny z młodymi warzywami na indyku
- kasza jaglana 4 łyzki
- kasza jęczmienna drobna 4 łyzki
- marchewka młoda 1 sztuka
- pietruszka młoda 1 sztuka
- seler młody 1/2 sztuki
- por młody 1/3 sztuki
- ziemniaki młode 4 sztuki
- skrzydło indyka 1 sztuka
- suszone warzywa 2 łyzki
- sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
- natka młodej pietruszki garść do posypania
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie 4 ziarna
Sposób przygotowania
1.
Skrzydło z indyka dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zalewamy zimną wodą (tak by woda była jeszcze ze 3 cm ponad skrzydełko). Gotujemy do miękkości mięsa, przy czym w czasie gotowania dosypujemy naturalne suszone warzywa. Mięsko wyciągamy z zupki i obieramy.
2.
Dwa rodzaje kaszy płuczemy, przelewamy wrzątkiem i dodajemy do wywaru z indyka.
3.
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (marchewka, pietruszka, seler)na grubych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy razem z kaszą do ich miękkości - około12 - 15 minut.
4.
Doprawiamy zupę wg własnego uznania - solą, świeżo zmielonym pieprzem itp. Posypujemy na talerzu świeżą natką pietruszki i podajemy z kawałkami mięska ze skrzydła indyka.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze