Trwa ładowanie...
d4ifso4
06-09-2021 08:58

Briami - grecka zapiekanka warzywna. Uczta dla podniebienia

Przepis

Briami to tradycyjna grecka zapiekanka pełna pysznych, świeżych warzyw. Do tego aromatyczne zioła i ser feta. Przepis na briami jest banalnie prosty. Wypróbujcie koniecznie.

d4ifso4
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: MYCHKO
Składniki
  • cukinia zielona - 0,5 sztuki
  • kabaczek - 0,5 sztuki
  • pomidory małe - 7 sztuk
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • marchewka większa - 1 sztuka
  • fasolka szparagowa żółta - 100 g
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • oregano suszone - 1 łyżka
  • czosnek - 2 ząbki
  • ser żółty lub ser feta - 50 g
  • listki świeżej bazylii - 5 łyżek
  • sól i pieprz (do smaku)
Przepis
  • Lekko podgotowujemy umytą fasolkę szparagową.
  • Resztę warzyw myjemy, osuszamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy.
  • Cukinię i kabaczka kroimy w plastry ok. pół centymetra. Tak samo kroimy obrane ziemniaki. Natomiast obraną marchewkę kroimy na cieńsze plasterki.
  • Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.Kroimy na ćwiartki.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie warzywa. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonym oregano.
  • Pieczemy w piekarniku około 70 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, odkrywamy naczynie, posypujemy posiekanymi ząbkami czosnku i startym żółtym serem lub serem feta - zapiekamy 5 minut bez przykrycia - do lekkiego zrumienienia.
  • Podajemy briami posypane świeżą bazylią (dobrze smakuje również z natką zielonej pietruszki).

Zamiast kabaczka możemy użyć bakłażana.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Briami - grecka zapiekanka warzywna. Uczta dla podniebienia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
Więcej tematów
d4ifso4