KALAREPKI WIOSENNE NADZIEWANE CIELĘCINĄ , DUSZONE W SOSIE MAŚLANO - KOPERKOWYM
- - 4-6 młode kalarepki
- - ? kg mielonej cielęciny
- - 1 jajko
- - 2 łyżka masła klarowanego
- - 1 czerstwa bułka
- - duża ilość koperku
- - 2 szalotki
- - ? l wywaru z warzyw
- - sól, pieprz do smaku
- - 1 ząbek czosnku (jak ktoś lubi)
1. Kalarepki obrać, ściąć wierzchy spodów i wydrążyć (np.specjalną łyżeczką, aby powstały kuleczki lub nożykiem,albo zwykłą łyżeczką)na grubość ok.0,5 cm.
2. Wydrążone środki kalarepek pokroić w kostkę i poddusić na 1 łyżce masła, w płaskim szerokim garnku, na małym ogniu.
3. Szalotki drobniutko pokroić i zeszklić na 1 łyżce masła. Odstawić do wystygnięcia.
4. Z mięsa, bułki, jajka, 2/3 koperku przygotować farsz. Dodać zeszklone szalotki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i jak kto lubi, przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
5. Tak przygotowanym farszem napełnić po czubi kalarepki,przykryć kapelusikami odciętymi wcześniej i układać w garnku z wcześniej podduszoną w kostkę lub kuleczki kalarepką pozostałą po wydrążeniu. Posypać resztą koperku, podlać wywarem z warzyw i i dusić do miękkości ok.30-40 min (w razie potrzeby wywar uzupełniać).
(Aby sprawdzić czy mięso w kalarepkach nie jest surowe, można nakłuć kalarepkę głęboko np. szpadką szaszłykową - jeśli wypływający sok ze środka, będzie przeźroczysty - farsz nie jest surowy.)
Można podawać jako samodzielne danie(przekąskę) albo z ziemniakami. Na talerzu dosypujemy koperkiem i ...gotowe - SMACZNEGO
Przepis dodał użytkownik rejann
Podziel się opinią
Komentarze