Trwa ładowanie...
d3ioqej
08-06-2013 14:18

KALAREPKI WIOSENNE NADZIEWANE CIELĘCINĄ , DUSZONE W SOSIE MAŚLANO - KOPERKOWYM

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3ioqej
Składniki
  • - 4-6 młode kalarepki
  • - ? kg mielonej cielęciny
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżka masła klarowanego
  • - 1 czerstwa bułka
  • - duża ilość koperku
  • - 2 szalotki
  • - ? l wywaru z warzyw
  • - sól, pieprz do smaku
  • - 1 ząbek czosnku (jak ktoś lubi)
Przepis

1. Kalarepki obrać, ściąć wierzchy spodów i wydrążyć (np.specjalną łyżeczką, aby powstały kuleczki lub nożykiem,albo zwykłą łyżeczką)na grubość ok.0,5 cm.
2. Wydrążone środki kalarepek pokroić w kostkę i poddusić na 1 łyżce masła, w płaskim szerokim garnku, na małym ogniu.
3. Szalotki drobniutko pokroić i zeszklić na 1 łyżce masła. Odstawić do wystygnięcia.
4. Z mięsa, bułki, jajka, 2/3 koperku przygotować farsz. Dodać zeszklone szalotki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i jak kto lubi, przeciśniętym przez prasę czosnkiem.
5. Tak przygotowanym farszem napełnić po czubi kalarepki,przykryć kapelusikami odciętymi wcześniej i układać w garnku z wcześniej podduszoną w kostkę lub kuleczki kalarepką pozostałą po wydrążeniu. Posypać resztą koperku, podlać wywarem z warzyw i i dusić do miękkości ok.30-40 min (w razie potrzeby wywar uzupełniać).
(Aby sprawdzić czy mięso w kalarepkach nie jest surowe, można nakłuć kalarepkę głęboko np. szpadką szaszłykową - jeśli wypływający sok ze środka, będzie przeźroczysty - farsz nie jest surowy.)
Można podawać jako samodzielne danie(przekąskę) albo z ziemniakami. Na talerzu dosypujemy koperkiem i ...gotowe - SMACZNEGO

Przepis dodał użytkownik rejann

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
d3ioqej
d3ioqej
Więcej tematów
d3ioqej