PTYSIE
- NA CIASTO :
- - szklankę mąki pszennej typ.650 ( może być nawet 450 )
- - szklankę wody
- - 3/4 kostki masła
- - 4-5 jajek
Ciasto to dlatego jest najprostsze bo wodę wlewamy do garnka i gotujemy , można również prosto z czajnika wtedy krócej czekamy na gotowanie , dokładamy masło i roztapiamy w tej wodzie . Jak już jest roztopione a woda dość gorąca wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie tak aby połączyć całość , będzie przypominała taka masa nie udaną i kluchowatą ale zwartą i dość gęstą , prawidłowo taka właśnie powinna być :) odkładamy na bok aby troszkę ostygnęła .gdy już jest letnia łączymy ją z jajkami mikserem , ma wyjść gładka , szklista i gęsta masa Nagrzewamy piekarnik , 210 stopni ciasto to szybko się piecze :) Na czarna blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia i łyżką lub rękawem cukierniczym formujemy duże grube na 1 cm płaskie kule w odstępach między sobą na jakieś 4 cm , ciasto rośnie i puchnie :) . Pieczemy je na ciemny złocisty kolor , muszą być delikatnie chrupkie PTYSIE MOŻNA PODAĆ Z BUDYNIEM , BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI :)
Przepis dodał użytkownik Izabela
Podziel się opinią
Komentarze