Pyszna sałata z kurczakiem
- Dla 2 osób
- pierś kurza podwójna 1
- jabłko ligol 1
- mieszanka sałat ze szpinakiem 1 paczka 300 g
- orzechy włoskie łuskane 2 garście
- rodzynki garść
- przyprawy do pieczenia mięsa:
- pieprz, słodka papryka, czarnuszka po pół łyżeczki
- sól łyżeczka
- majonez 2 łyżki
- sos z pieczenia mięsa 2 łyżki
- miód 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Mięso umyć osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw, włożyć do woreczka do pieczenia, odstawić na 10 minut. Piec 35 minut w temp 160 C. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed krojeniem, żeby soki się równomiernie rozeszły po mięsie, dzięki temu będzie soczyste. W czasie kiedy piecze się mięso, umyć i osuszyć sałaty, umyć jabłko, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Orzechy przebrać, podsmażyć, ciągle mieszając, z jedną łyżką miodu i rodzynkami. Na talerzu ułożyć sałaty, jabłko i mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałacie. Wymieszać majonez z sosem spod pieczeni, jedną łyżką miodu, sokiem z cytryny. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Polać mięso i sałaty sosem, dodać orzechy i rodzynki. Podawać z kawałkiem bagietki na zakwasie.
Podziel się opinią
Komentarze