Trwa ładowanie...
d2g5ej6
10-04-2013 12:03

Cebulowe zawijaski

Przepis
4.1
(17 głosów)
Oceń:
d2g5ej6
Składniki
  • 1 barszcz czerwony instant
  • Przyprawa typu ziarenka smaku
    • Ciasto:
    • 400 g mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • Nadzienie:
    • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 cebule (400 g)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • pieprz
    • Cena 1 porcji - 4 zł
    • Zamiast drożdży suszonych możemy użyć drożdży świeżych. Cebulę zaś można zastąpić dowolnymi warzywami lub nawet owocami takimi jak ananas.
Przepis

Z podanych składników przygotuj ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, należy zagnieść i rozwałkować na prostokąt 35 cm x 40 cm.
Cebule i paprykę obierz, pokrój w paseczki, duś na oleju miękkości. Dopraw przyprawą typu ziarenka smaku i pieprzem, ostudź. Wbij jajko.
Na cieście rozłóż farsz cebulowy, zwiń w rulon i pokrój na 12 porcji.

Układaj na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz 20-25 minut. Barszcz czerwony przygotuj wg przepisu na opakowaniu i podawaj z zawijaskami.

Przepis programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
Więcej tematów
d2g5ej6