10-04-2013 12:03
Cebulowe zawijaski
Przepis
4.1
(17 głosów)
Oceń:
Składniki
- 1 barszcz czerwony instant
- Przyprawa typu ziarenka smaku
- Ciasto:
- 400 g mąki
- opakowanie suszonych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Nadzienie:
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 cebule (400 g)
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- pieprz
- Cena 1 porcji - 4 zł
- Zamiast drożdży suszonych możemy użyć drożdży świeżych. Cebulę zaś można zastąpić dowolnymi warzywami lub nawet owocami takimi jak ananas.
Przepis
Z podanych składników przygotuj ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, należy zagnieść i rozwałkować na prostokąt 35 cm x 40 cm.
Cebule i paprykę obierz, pokrój w paseczki, duś na oleju miękkości. Dopraw przyprawą typu ziarenka smaku i pieprzem, ostudź. Wbij jajko.
Na cieście rozłóż farsz cebulowy, zwiń w rulon i pokrój na 12 porcji.
Układaj na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz 20-25 minut. Barszcz czerwony przygotuj wg przepisu na opakowaniu i podawaj z zawijaskami.
Przepis programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.