Prosty przepis na pieczone udka. Sekretem jest farsz z pieczarek
Pieczone udka to jedno z tych dań, które są proste w przygotowaniu i smakują właściwie wszystkim. Mamy dla was banalnie prosty przepis na udka z kurczaka z farszem z pieczarek i mozzarelli. Soczyste dobrze doprawione mięso i ciągnący się ser to propozycja, która zadowoli nawet największych smakoszy.
Na ile osób: | 3 |
- 6 udek z kurczaka
- 200 g mozzarelli
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki
- 0,5 łyżki czosnku granulowanego
- 3 łyżki masła
- 10 dużych pieczarek
- sól, świeżo mielony pieprz
Udka umyć i rozebrać z kości, delikatnie tak aby nie porozrywać mięsa.
Obsypać solą i pieprzem, dobrze wetrzeć i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Pieczarki umyć,oczyścić i pokroić na drobne kawałki.
Na patelni roztopić masło, wrzucić pokrojone pieczarki i doprawić solą oraz pieprzem. Jak przestygną, dodać pietruszkę i czosnek. Na końcu dodać drobno pokrojoną mozzarellę. Wymieszać.
Na każdą porcję mięsa dać 2 łyżki farszu i końce zszyć za pomocą nitki.
Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i wstawić do piekarnika na ok 30-40 minut i piec w temp 180 stopni.
Przed spożyciem wyciągnąć nitki. Podawać z ziemniaczanym puree i surówką.
Przepis dodał użytkownik katasia
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze