Tricolore italiano
- 1 galaretka czerwona + 450 ml. wody
- 1 galaretka np. brzoskwiniowa lub inna o jasnym kolorze +250 ml wody
- 1 galaretka zielona + 450 ml wody
- 250 ml kremówki
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
- 100 ml mleka
Z podanej proporcji wystarczy nam na małą blaszkę.Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 450 ml. gorącej wody-dokładnie mieszamy i wylewamy do formy odstawiamy do przestudzenia. Jasną galaretkę rozpuszczamy w 300ml wody i studzimy, aż uzyska temp. pokojową . Kremówkę ubijamy, a do ubitej (konsystencja nie musi być tak sztywna jak do ciast- chodzi aby była odpowiednio napowietrzona)dodajemy cukier, dolewamy mleko chwilę miksujemy i wlewamy jasną galaretkę. Wylewamy na stężałą warstwę zielonej galaretki i ponownie studzimy. W międzyczasie rozpuszczamy i studzimy czerwoną galaretkę, którą gdy będzie już w temp. pokojowej, wylewamy na stężałą warstwę jasną. Odstawiamy do całkowitego stężenia- do lodówki. Kroimy na kawałki
Przepis dodał użytkownik smerfetka79
Podziel się opinią
Komentarze