Trwa ładowanie...
d1fufl6
04-04-2013 17:28

Sernik wiedeński w czekoladzie

Przepis
3.8
(24 głosy)
Oceń:
d1fufl6
Składniki
  • 1,1 kg tłustego twarogu
  • 25 dag masła
  • 1 szklankę cukru pudru
  • żółtka 10 jaj
  • białka z 5-6 jaj
  • 1 budyń waniliowy na 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
  • 2 czubate łyżki mąki krupczatki
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag dobrej gorzkiej czekolady
  • 5 dag dobrej białej czekolady
  • 140 ml śmietany 30 %
  • 20 wiśni w czekoladzie
  • czekoladowa posypka
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
  • szczypta soli
Przepis

Biały ser trzykrotnie mielimy.

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub dobrą margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie po łyżce zmielonego sera.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz budyń i cukier z prawdziwą wanilią.

Do masy dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy ją do serowej masy i dokładnie mieszamy.

Pieczemy 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze na 10 minut, po czym wyjmujemy go i odstawiamy do ostudzenia.

100 ml śmietany podgrzewamy, dodajemy połamaną gorzką czekoladę i energicznie mieszamy. Polewą smarujemy wierzch i górę sernika.

Gdy ciemna polewa dokładnie zastygnie, podgrzewamy resztę śmietany i rozpuszczemy w niej białą czekoladę. Gdy polewa będzie już zimna i zacznie zastygać, smarujemy nią wierzch sernika (dobrze jeśli odrobina polewy spłynie po bokach ciasta, tworząc takie lekko niezdarne maziaje).

Na środku ciasta układamy wiśnie w czekoladzie i wierzch sernika obsypujemy czekoladową posypką.

Przepis dodał użytkownik BernadettaP

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fufl6
d1fufl6
d1fufl6
Więcej tematów
d1fufl6