Sernik wiedeński w czekoladzie
- 1,1 kg tłustego twarogu
- 25 dag masła
- 1 szklankę cukru pudru
- żółtka 10 jaj
- białka z 5-6 jaj
- 1 budyń waniliowy na 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
- 2 czubate łyżki mąki krupczatki
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dag rodzynek
- 10 dag dobrej gorzkiej czekolady
- 5 dag dobrej białej czekolady
- 140 ml śmietany 30 %
- 20 wiśni w czekoladzie
- czekoladowa posypka
- tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
- szczypta soli
Biały ser trzykrotnie mielimy.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub dobrą margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Ciągle ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie po łyżce zmielonego sera.
Wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz budyń i cukier z prawdziwą wanilią.
Do masy dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy ją do serowej masy i dokładnie mieszamy.
Pieczemy 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze na 10 minut, po czym wyjmujemy go i odstawiamy do ostudzenia.
100 ml śmietany podgrzewamy, dodajemy połamaną gorzką czekoladę i energicznie mieszamy. Polewą smarujemy wierzch i górę sernika.
Gdy ciemna polewa dokładnie zastygnie, podgrzewamy resztę śmietany i rozpuszczemy w niej białą czekoladę. Gdy polewa będzie już zimna i zacznie zastygać, smarujemy nią wierzch sernika (dobrze jeśli odrobina polewy spłynie po bokach ciasta, tworząc takie lekko niezdarne maziaje).
Na środku ciasta układamy wiśnie w czekoladzie i wierzch sernika obsypujemy czekoladową posypką.
Przepis dodał użytkownik BernadettaP
Podziel się opinią
Komentarze