14-05-2008 08:13
Jabłkowo-bakaliowe pierogi
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- Ciasto na pierogi
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- sól
- Farsz:
- 3 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki rodzynek
Przepis
1. Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko oraz powoli wlać wodę. Wyrobić ciasto rękami aż stanie się jednolite, gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm.
2. Jabłka upiec w piekarniku lub obrane i pokrojone podgrzewać kilka minut w mikrofalówce. Następnie jabłka wymieszać z orzechami, rodzynkami i sokiem cytrynowym. Jeżeli farsz jest zbyt płynny, można dodać tartej bułki.
3. Z ciasta wykrawamy specjalnym wykrawaczem do pierogów placuszki. Na każdy nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.
4. Pierogi wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 5 minut.
Przepis dodał użytkownik AnnMarie
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.