desernik na kruchym spodzie z dżemem figowym
- Spód
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g schłodzonego niesolonego masła
- cukier waniliowy z prawdziwą Wanilią Kamis
- 125 g brązowego cukru
- 1 żółtko
- Masa
- 250 g sera twarogowego śmietankowego
- 250 g sera mascarpone
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 3 jajka średniej wielkości
- Dżem figowy
spód
Przesianą mąkę, cukier ,posiekane masło oraz jajko wymieszać w misce. Wyrobić szybko ręcznie ciasto.
Wyrobione ciasto włożyć do woreczka i włożyć na 60 minut do lodówki.
Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować, włożyć do okrągłej formy na papier dopieczenia.
Ciasto podziurawić widelcem. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni ( bez nawiewu)
Masa:
Twaróg przepuścić przez maszynkę ( najlepiej drobne oczka)
Następnie przełożyć do misy miksera i ucierać przez parę minut (ok 5 Min)
, aż będzie gładką masą.
Dodać ser mascarpone, wymieszać. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno po jajku oraz łyżce mleka skondensowanego.
Na upieczone ciasto wylać przygotowaną masę.
Na masę nakładać łyżeczką dżem figowy ( jeśli się go nieco rozrzedzi można tworzyć wzory)
Piec przez 50 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawić w piekarniku aż ostygnie.
Smacznego !
Przepis dodał użytkownik lorelajy1982
Podziel się opinią
Komentarze