Trwa ładowanie...
dlv6l3u
04-04-2013 11:21

desernik na kruchym spodzie z dżemem figowym

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
dlv6l3u
Składniki
  • Spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g schłodzonego niesolonego masła
  • cukier waniliowy z prawdziwą Wanilią Kamis
  • 125 g brązowego cukru
  • 1 żółtko
    • Masa
  • 250 g sera twarogowego śmietankowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 jajka średniej wielkości
    • Dżem figowy
Przepis

spód
Przesianą mąkę, cukier ,posiekane masło oraz jajko wymieszać w misce. Wyrobić szybko ręcznie ciasto.
Wyrobione ciasto włożyć do woreczka i włożyć na 60 minut do lodówki.

Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować, włożyć do okrągłej formy na papier dopieczenia.
Ciasto podziurawić widelcem. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni ( bez nawiewu)

Masa:
Twaróg przepuścić przez maszynkę ( najlepiej drobne oczka)
Następnie przełożyć do misy miksera i ucierać przez parę minut (ok 5 Min)
, aż będzie gładką masą.
Dodać ser mascarpone, wymieszać. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno po jajku oraz łyżce mleka skondensowanego.

Na upieczone ciasto wylać przygotowaną masę.
Na masę nakładać łyżeczką dżem figowy ( jeśli się go nieco rozrzedzi można tworzyć wzory)

Piec przez 50 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawić w piekarniku aż ostygnie.

Smacznego !

Przepis dodał użytkownik lorelajy1982

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlv6l3u
dlv6l3u
dlv6l3u
Więcej tematów
dlv6l3u