mazurek różano-cytrynowy
- Ciasto kruche
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 300 g masła
- opakowanie cukru z wanilią i kardamonem KAMIS
- 2 jajka
- Krem cytrynowy
- 3 cytryny
- 100 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 3 jajka
- dodatkowo
- 2 cytryny
- 100 gramów cukru
- laska wanilii KAMIS
- Krem różany
- słoiczek konfitury z płatków róż (ok. 200 g)
- sok z ćwiartki cytryny
- 250 g serka mascarpone
- płatki róż i migdałów do dekoracji
Ciasto kruche
Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i cukier z wanilią i kardamonem, odrobinę soli i posiekane masło. Rozetrzeć palcami, dodać jajka i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę i ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na czas nagrzewania piekarnika ciasto ponownie wstawić do lodówki. Piec przez 35 min do uzyskania złotego koloru.
Część cytrynowa
3 cytryny wyszorować, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Sok, skórkę, jajka i cukier wymieszać i powoli podgrzewać w kąpieli wodnej, aż krem zgęstnieje (co najmniej 10 min.). Po tym czasie dodać pokrojone w kawałki masło i wszystko dokładnie wymieszać.
Pozostałe 2 cytryny pokroić na cienkie plasterki. W garnku zagotować pół szklanki wody z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodać cytryny. Gotować na małym ogniu przez kwadrans.
Na cytrynowej części ciasta rozsmarować krem cytrynowy i ułożyć plasterki cytryn gotowanych w waniliowym syropie.
Część różana
Na różanej części ciasta rozsmarować cienko odrobinę konfitury. Pozostałą konfiturę wymieszać z serkiem mascarpone, dodając sok z cytryny do smaku.Krem rozsmarować na cieście z konfiturą. Posypać płatkami róż i migdałów.
Przepis dodał użytkownik vollard
Podziel się opinią
Komentarze