Trwa ładowanie...
d2mk1z0
04-04-2013 00:17

mazurek różano-cytrynowy

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2mk1z0
Składniki
  • Ciasto kruche
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 300 g masła
  • opakowanie cukru z wanilią i kardamonem KAMIS
  • 2 jajka
      • Krem cytrynowy
  • 3 cytryny
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 3 jajka
    • dodatkowo
  • 2 cytryny
  • 100 gramów cukru
  • laska wanilii KAMIS
    • Krem różany
  • słoiczek konfitury z płatków róż (ok. 200 g)
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • płatki róż i migdałów do dekoracji
Przepis

Ciasto kruche

Wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i cukier z wanilią i kardamonem, odrobinę soli i posiekane masło. Rozetrzeć palcami, dodać jajka i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę i ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na czas nagrzewania piekarnika ciasto ponownie wstawić do lodówki. Piec przez 35 min do uzyskania złotego koloru.

Część cytrynowa

3 cytryny wyszorować, zetrzeć na tarce skórkę, wycisnąć sok. Sok, skórkę, jajka i cukier wymieszać i powoli podgrzewać w kąpieli wodnej, aż krem zgęstnieje (co najmniej 10 min.). Po tym czasie dodać pokrojone w kawałki masło i wszystko dokładnie wymieszać.
Pozostałe 2 cytryny pokroić na cienkie plasterki. W garnku zagotować pół szklanki wody z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodać cytryny. Gotować na małym ogniu przez kwadrans.
Na cytrynowej części ciasta rozsmarować krem cytrynowy i ułożyć plasterki cytryn gotowanych w waniliowym syropie.

Część różana

Na różanej części ciasta rozsmarować cienko odrobinę konfitury. Pozostałą konfiturę wymieszać z serkiem mascarpone, dodając sok z cytryny do smaku.Krem rozsmarować na cieście z konfiturą. Posypać płatkami róż i migdałów.

Przepis dodał użytkownik vollard

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mk1z0
d2mk1z0
d2mk1z0
Więcej tematów
d2mk1z0