Trwa ładowanie...
d36oisf
03-04-2013 23:37

pasztet świąteczny

Przepis
3.7
(6 głosów)
Oceń:
d36oisf
Składniki
  • 0,5 kg wieprzowiny (łopatka,szynka)
  • 0,5 kg wołowiny
  • 0,5 kg drobiu
  • 0,3 kg surowego boczku
  • 2 kajzerki
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • pieprz czarny ziarnisty KAMIS
  • gałka muszkatołowa KAMIS
  • klika plasterków słoniny
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 cebule obrane i pokrokjone w ćwiartki
  • ziele angielskie KAMIS
  • Liście laurowe KAMIS
Przepis

Mięso z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, czarnego pieprzu i warzywami gotować na wolnym ogniu do miękkości w niewielkiej ilości wody (mięso można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 5 minut. Mięso wystudzić i kilkakrotnie wraz z wątróbką i warzywami zmielić w maszynce do mięsa.Następnie dodać żółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Podłużne blachy wysmarować tłuszczem, na dnie poukładać plasterki słoniny. Piekarnik nagrzać do 2 stopni i piec około 1,5 h.

Przepis dodał użytkownik vollard

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36oisf
d36oisf
d36oisf
Więcej tematów
d36oisf